MISIR ARKEOLOJİSİNİN FİRAVUNLARDAN ÖNCESİNİ AYDINLATACAK BİR KAZI?

S. Vedat Karaarslan

Arkeolog- Y.Mühendis

Arkeologlar, Mısır'ın Nil Deltasında  Neolitik döneme tekabül eden ve 7.000 yıl öncesine dayanan eski yerleşim yerlerinden birini ortaya çıkardılar.

Söz konusu yerleşim alanın adı Kahire'nin yaklaşık 140 Km kuzeyindeki Dakahlia vadisinin  Tell el-Samara bölgesinde bir köy…

Mısırlı ve Fransız arkeologlardan oluşan bir ekip ile yapılan kazılarda, çömlek ve taş aletlerinin parçalarının yanı sıra organik kemiklerin (hayvan kemikleri ve bitki kalıntıları gibi) toplandığı birkaç silo bulundu.  

Bu bulgular, köyün MÖ 5.000'e kadar süren bir tarihi olduğunu ortaya koydu.  Bu keşif, Mısır'ın en eski ve en ünlü yapılarından biri olan Büyük Giza Piramidi'nden yaklaşık 2.500 yıl önceye tekabül etmektedir.

Kazı ekibinin başkanı Frederik Geo, kazıların 2015'ten beri devam ettiğini ve bu alanın "İlk Hanedanlıktan binlerce yıl boyunca Delta'da yaşayan topluluklar hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağlayacağını" belirterek Kuzey ve Güney Mısır’ ın birleşmesini sağlayan Kral Mina (ya da Menes) ile Mısır’ın firavunların ilk hanedanlığı ile ilişkisini ortaya koyduğunu söylemiştir.

Bölgede Mısır tarihinin vazgeçilmez buluntusu olarak bilinen mumyalama ile ilgili bir buluntu görülmezken kazı alanı bölgesinde bol yağış olduğu ve bu şekilde sulu tarımın ilk örneklerinden birinin de bu bölgede yapılacak kazılardan elde edilecek buluntuların analiz edilmesi ile anlaşılabileceği  ortaya konulmuştur.

ARKEOTEKNO 

 

 

Kaynak: https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/egypt-ancient-village-nile-delta-neolithic-era-pharaoh-tel-al-samara-a8519901.html