İLK YARDIM EĞİTİMİ HERKES İÇİN NEDEN ŞART OLMALI?

Birer gün ara ile birincisi bir insana ilk yardımın nasıl yapılması gerektiği ikincisi ise bir kediye ilk yardımın nasıl yapılması gerektiğine yönelik iki olay ile karşılaştık.

Birincisi ‘sara’ nöbeti geçirmekte olan bir kişiye ilk yardım ikincisi ise bir kedinin soğuklar nedeniyle sığındığı bir otomobilin motorundan kurtarılması ile ilgiliydi.

Tamamı camlar ile çevrili bir turizm ofisinde çalışmakta olan bir kız çalışan cam bölmelerin  dışından görebildiğimiz kadarıyla elini, kollarını ve de kafasını büyük bir kasılma ile halinde yüzü de bir büzüşme ile kıvranmaya başlamıştı. Yanında oturan diğer çalışanın büyük bir ses tonu ile bağrışması üzerine ve kendi saçına başını yolarak müdahale etmeden ‘sağlık çağırın, sağlık çağırın!’ diye bağrışarak kızın başında ağlaması üzerine müdahale etmek üzere ve de sağlıkçı çağırmak üzere müdahil olmak isteyen ne yapacağını bilemeyen insanlar da nöbet geçirdiği anlaşılan kızın yanına gelmişlerdi. Birkaç saniye sonra sakallı ve iriyarı bir genç delikanlı ofise girerek adını söyleyebildiğinden tanıdığı olduğunu anladığımız ancak tam olarak da ne dediğini anlamadığımız bir şekilde kıvranmakta olan hasta kızın başında bağrışmakta olan diğer kızdan daha büyük bir ses tonu ile ofisi yıkarcasına bağırmaya başladı. Üstelik delikanlı bununla da yetinmeyerek iki eli ile sonradan ‘sara’ nöbeti geçirmekte olduğunu öğrendiğimiz kıvranan kızın oturduğu masanın üzerine iki elini yumruk ya da açarak yumruklaması ile yardım etmeye kararlı kişilerin korkarak bir anda sanki insanların kavga ediyormuş gibi bir havaya bürünen ofisten ayrılmaya başlamışlardı. Bu devasa sesli tepkinin kızın önceden sara hastalığını bilen bu gencin ‘neden ….(herhalde adını söyledi)’  diye bağırarak değil bu nöbeti geçiren kişiyi yardım etmeye çalışmaya çalışanları da strese sokmuş olduğunu yardım edememenin sıkıntısını duyarak olay mahallinden herkes koridorlara çıkmaya başlamışlardı. Yaklaşık 10 dakika sonra sağlık ekiplerinin gelmesi ile sara nöbeti geçirmekte olan kıza müdahale ettiler.

 

Kaynak: https://dattmedi.com/blog/epilepsy-awareness/

İkinci olay bir kedinin evin önünde park etmiş otomobilin motoruna belki de soğuktan korunmak için girerek cıyaklaması ile öğrendiğimiz olaydı. Doğal olarak itfaiye çağrılmış onlar da büyük bir titizlikle arabanın motorunu açarak bazı şase parçalarını sökmek üzere işe koyulmuşlardı. Kedinin canhıraş bağırtısı ile herhangi bir yaralanma olmadığını anladığımız ancak motorun kenarına sıkışmış kediyi aracın motorundan çıkarmak isteyen itfaiye erlerinin titiz çalışması sonucunda kedi kurtarılmış derin bir oh çekerek kediyi sarmalayan ve bir o kadar da elinde kedi maması ile bekleyenlerin kedinin gözüne ve de ağzına damlatmak üzere tüplerle bekleşenlerin bir kediye nasıl müdahale edilmesi gerektiğini bilmeleri hayvan sevgisini ilk plana alan bir ilk yardım örneği olarak görülmeye değer bir olaydı. Hatta kediye kurtulduktan sonra süt içmesi teklif edildiğinde dahi olmaz kediye şimdi süt içirilirse ‘kedi kusar’ diyerek bunun yerine kediyi bir battaniye ile sararak usul usul mamayı yemekte olan kedinin masumiyetiniz izlemek görülmeye değer bir olaydı.

Bir gün ara ile yaşanan bu iki olaydan çıkarılabilecek ilk sonuç ilk yardım konusunda bilgisizlik ve ilk yardımın ne kadar önemli olduğu ile ilgili değerlendirmedir. Birincisi bir insana ilk yardım konusunda bilginin olmaması ancak bir kediye doğal olarak nasıl yardım edilmesini bilen güzel bir ilk yardım örneği ile ilk yardımın ne kadar önemli olduğudur.

Gerek insanlara gerekse hayvanlara ilk yardım nasıl yapılacağı konusunda nasıl ki ilköğretim herkese mecburi ise bu ilk yardım konusunu da doğal afetlere sık sık uğrayan bir toplum olarak ilk yardım eğitimi alınmasını bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına bir şart olarak konulması gerekir.

İlk yardım eğitiminin alınmasını işe girme konusu diploma gibi diğer koşullar ile birlikte gerekli bir koşul olarak görülmesi gerekir.  

 

Yaşanan depremler, yangınlar ve sel gibi doğal afetlerde karşılaşılan olaylar ve yaşanması muhtemel olaylar bunu gösteriyor.

Yapılması gereken işlerin başında ilk yardım eğitiminin herkes için şart olması gelmelidir.

ARKEOTEKNO  

NOT: Birinci olay Ankara'da bir turizm ofisinde geçmiştir. İkinci olayda kedi, Ankara Büyük Şehir Belediyesi İtfaiye Müdürülüğü elemanları tarafından otomobilinin motorundan çıkarılmıştır.