AVRUPA’DA İNSANLIK TARİHİNİN İLK MODELİ: ASLAN ADAM

İnsanlık tarihinde model oluşturma fikrinin başlangıcı günümüzden 34.000 yıl önceye tarihlenen Üst Paleolitik Çağ döneminde Almanya’daki Hohlenstein-Stadel Mağarası’nda  bulunan mamut dişinden yapılmış aslan başlı insan vücutlu bir heykelciktir.

Türkçesi ‘aslan adam’ Almancası ise ‘Löwenmensch’ olan fildişinden yapılmış bu heykelcik insanlık tarihinin ilk modeli olarak görülür ve günümüz Avrupa’sının ilk kültürü olarak Aurignacian (Orinyasiyen) kültürüne ait bir buluntudur.

Aurignacian döneminden önce isegünümüzden yaklaşık 160.000 ila 40.000  yıl öncesine tekabül eden nandertallerin yaşadığı Mousterian kültürü olarak bilinir. Bu kültürün adlandırması Fransa’nın Dordogne bölgesindeki Le Moustier kaya sığınağı bölgesindeki buluntulardan gelir. Le Moustier, bölgesinde bulunan bir iskeletin 40.000 yaşında olduğu tarihlendirilmiştir.

İnsanoğlunun Moustrien döneminden önce günümüzdeki alet yapımına özgü ilk modeli aslan adam olarak bilinen fildişi heykelcik, Avrupa’da ortaya çıkan ve adının Aurignacian kültürü olarak bilinen yönelimi aşağıdaki haritadaki yerleşim yerleri olarak gösterilmektedir.

Aslan Adam, Robert Wetzel ve Claus- tarafından Lone Valley'deki Hohlenstein-Stadel'de 1933 yılında ve daha sonra 2008-2013 yılları arasında yapılan kazılarda keşfedilen, 35.000-40.000 yıllık, dünyada eşi benzeri olmayan bir fildişi figürüdür. Joachim Tür. Mamut dişinden ustalıkla oyulmuş heykelcik, hayvan ve insan niteliklerini birleştiriyor.

Aslanın başı, uzun gövdesi ve pençeye benzeyen kolları hayvansal, bacakları ve ayakları ile dik duruşu ise insana özgüdür. Aslan Adam'ın fantastik figüründe, son Buzul Çağı insanlarının manevi-dini fikir alanına atıfta bulunan eşsiz bir kalıntı korunmuştur. Şekil bize, doğayla günlük etkileşimi etkileyici bir şekilde yansıtan, ilk atalarımızın karmaşık dünya görüşüne dair büyüleyici bir fikir verir.

ARKEOTEKNO